Gökçe Oflu Baksı Müzesinde

Gökçe Oflu Baksı Müzesinde

Hüsamettin Koçan’ın memleketi Bayburt’un Bayraktar Köyü’nde kurduğu Baksı Müzesi, ikinci sergisi ‘Mesafe ve Temas’ın açılışını 23 Haziran’da gerçekleştirdi. Serginin tasarım bölümünü Faruk Malhan, moda bölümünü Arzu Kaprol, yemek kültürü bölümünü Engin Akın, sanat bölümünü ise serginin genel çerçevesini de belirleyen Fırat Arapoğlu, Kurucu Koçanoğlu ve Mürteza Fidan hazırladı. Mesafe ve Temas’ta farklı üniversitelerden seçilen genç sanatçıların yaratıcı işleri bir araya geliyor.

Hüsamettin Koçan, Bayburt’un Trabzon’a uzanan yolunda yer alan son köyü Bayraktar’da, köyün eski adını taşıyan Baksı Müzesi’ni kurduğunda epey şaşkınlığa uğramıştık. Sebebi, Bayburt’taki bir köyün tepesine kurulan müzeyi kimlerin, nasıl gidip gezeceğiydi. Açıkçası bu soru, gidip de oradaki hayatı gözlemleyince yanıtını buluyor.

Bayraktar Köyü’nün sakinleri müzeyi ev gibi sahiplenmişler bile. Eski dilde ‘şaman’ anlamına gelen Baksı, sanatın iyileştirici eliyle yöre halkının hayatını iyi yönde değiştiriyor. Kadınların artık birer bankamatik kartı var mesela. Bankaya gidip emekleriyle kazandıkları parayı çekebiliyor, kazançlarını kendileri yönetebiliyorlar. Hüsamettin Koçan’ın söylediğine göre; erkekler de mutfağa girip yemek pişirmeye başlamış. Hoca, “Bu, feodalitenin yıkılmasıdır” diyor gülerek.
Müzede yapılan atölye çalışmalarında yöre halkından kadınların dokuduğu kilim ve ehramlar bugün onlardan esinlenen Arzu Kaprol ve ekibi tarafından birer endüstriyel ürüne dönüştürülerek, müzeye geri dönüşümü sağlanıyor. Yaşamını artık Baksı’da sürdüren Hüsamettin Hoca’nın göçle çalışmaya giden babasını her akşam döner mi diye beklediği ve annesinin mezarını selamlayan tepe, bugün Bayburtlu çocukların bir numaralı oyun yeri. Bahçesindeki parkta eğlenen çocuklar aynı zamanda müzedeki eserleri görüyor, sergileri geziyor ve hocayla sohbet ediyorlar. Ve Hüsamettin Koçan neredeyse her birinin ismini, hikâyesini ezbere biliyor. Çünkü onlar, Koçan’a göre geleceğin sanatçıları…

23 Haziran’da Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’ın katılımıyla gerçekleşen açılış töreni öncesi koşuşturmada Fırat Arapoğlu’yla konuştuk. Serginin sanat bölümünü üstlenen küratörlerden Arapoğlu “Bayburt’ta genç nüfus yok denecek kadar az; olanlar da bir an önce büyük şehre gitme düşüncesinde” diyor. Baksı Müzesi’nin farklı üniversitelerden seçilen genç sanatçıların işleriyle açılan ikinci sergisi Mesafe ve Temas’ın mesajı da; ‘Göçe çağrı değil, geri dönüşe davet’. Sanatçılarla işleri hakkında konuştuk…

Detaylı Bilgi İçin:

http://baksi.org/tr/sanatcilar

Leave a Comment